Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivaller
#1
Festivaller


Güney yarı küre ve Kuzey yarı kürede farklı tarihlerde kutlanan 8 pagan festivali vardır.
Yule ( kyk: 22 aralık - gyk: 21 haziran )
İmbolc ( kyk: 2 şubat - gyk: 1 ağustos )
Ostara ( kyk: 21 mart - gyk: 21 eylül )
Beltaine ( kyk: 1 mayıs - gyk: 31 ekim )
Midsummer ( kyk: 21 haziran - gyk: aralık 22 )
Lughnasadh ( kyk: ağustos 1 - gyk: 2 şubat )
Mabon ( kyk: 21 eylül - gyk: 21 mart )
Samhain ( kyk: 31 ekim - gyk: 1 mayıs )
06-midsummer.jpg
YULE:
Gündönümü/noel (22 aralık): noel, en büyük karanlık zaman ve senenin en uzun gecesidir. kış gündönümü, hıristiyanlığın doğumundan çok önceleri, kutsal kral’ın doğum günü ile birleştirilmiştir. güneşin, çok tanrılı dinler geleneğinde erkek tanrıyı temsil ettiği kabul edildiğinden, bu olay güneş tanrısının dönüşü olarak kutlanmaktadır ki tanrıçanın yeniden doğuşudur.
IMBOLC:
Tanrıça genç oğlunu beslerken, ilkbahar gelgitinin fısıltıları duyulmakta. senenin, büyümenin başlangıcı ile birleştirilen bir zamanı olarak imbolc (2 şubat) aynı zamanda birçoğu için de bir başlangıç dönemidir. yılın bu döneminde, gelecek yaz ayları için kurulan hayallerin ve umutların tohumları ekilir.
OSTARA:
İlkbahar ekinoksu (21 mart): ilkbahar gelgitinin ilk gerçek günüdür. genç tanrı, olgunlaşıp büyümeye devam ederken, gece ve gündüz eşittir. ağaçlarda yeni büyümenin filizlerini ve kabaran tohumları görmeye başlarız. günler büyük bir beklenti ile daha sıcak oldukça enerji gelişmektedir.
BELTAINE:
(1 mayıs); Tanrıça ile temsil edilen toprak artık olgun ve bereketlidir ve genç tanrı ona olan aşkını ifade eder. yazın ilk çiçekleri onların şerefine toplanırken bu bizi coşturan bir zamandır.
beltaine sebt günü mayısın 1. gününe denk gelir… samhain’le beraber cadıların takviminde en kutsal günlerden biri olarak bilinir hatta kabul edilir… bu sebt gününde, çember, bahar çiçekleriyle ve özellikle vahşi olanlarla süslenir..ayin esnasında bir may queen çiçeklerden bir çelenkle, ve bir may king yeşil yapraklardan bir çelenkle taçlandırılır…ve törenin ilk etabı basarıyla aşılmış olur.. hayat kıvılcımı fallus’u (bu olay bazı dinlerde erkek uzvuna tapınmayı ) temsil eden bir maypole’un etrafında dans edilir ve havada şeritler sallanırken,heyyoooo super oldu ortam nidalari gokyuzune karışır.. güneşin gücünün giderek artmasını kutlamak üzere bir yandan da dokuz odun kümesi tutuşturulur… tanrıça, onun bir görünümü olan bereketin ak tanrıçası olarak ve tanrı, greenwood tanrısı olarak onurlandırılır… beltaine aynı zamanda kutsal evlilik kutlamasıdır..
beltaine cadı yılının büyük verimlilik şenliğidir. çiçekler ve illbahar tanrıçası flora için sarkılar soylenir danslar edilir. mayıs arifesinde mayıs habercileri köydeki evlerin kapılarını dallar ve çiçeklerle suslerlerdi ve kullandıkları malzeme evin sahibi hakkındaki duyguları gosterirdi. sıgırların buyumelerini engellemek için kuyruklarına uvez dallarından haclar takılırdı. cunku beltaine zamanında cinler ortalıkta gezerdi.
mayıs arifesi aynı zamanda afacanlık zamanıydı. dukkanların levhaları degistirilir, kapılar menteselerinden sokulur, basit sakalar yapılırdı. cinleri uzak tutmak için kapı onune cuha cicekleri konulurdu. eger 1 mayısta gunes battıktan sonra kuyudan su içerseniz periler tarafından kacırılır ve 1 yıl 1 gun boyunca periler ulkesinde tutulursunuz. maypole cevresindeki celenklere buyuk tanrıçanın kan ve sut sırrını yansıtan beyaz ve kırmızı cicekler konurdu. maypole mayıs sabahında agaclıklardan getirilirdi.
beltane, yilin ikinci büyük döngüsünü temsil eder. yeni yilin ve yeni olusumlarinin kutlandigi gündür. tanri ve tanriça’nin evliliklerinden sonra birlestikleri gündür ve aralarindaki iliski bu günde eksik hale gelmis, tamamlanmis olur. eski pagan inanclarinda bu günde seçilen bir çift tanrica’nin huzurunda sevisirlerdi. (bakire kiz tanriça’yi, geyigi avlayan genç erkek tanriyi temsil ederdi) çiçek tanriçalari, kutsal çiftler ve avlanma günüdür.
diger isimleri: may day,bealtaine, rudemas, bhealltainn, giamonios
renkleri: kirmizi (tanri), beyaz (tanriça)
sembolleri: sepet, çiçekler…
MIDSUMMER:
Yaz gündönümü/yaz dönümü (21 haziran): toprak cömertliğini paylaşmaya başladıkça ilk biçilen otların günüdür. günlerin en uzun olduğu bu dönem, ateş festivali olarak kutlanır. ekme ve biçme arasındaki mevsim haziran, aynı zamanda barış ve evlilik için geleneksel aydır.
haziranın 21. yani yılın en uzun günü, midsummer kutlanır… yaz gündönümü. magickal (sihirli denemez ama, ona benzer birşey magic ile magick farklıdır o bağlamdan yani) otlar, wart ve ya da güvercinotu bu yaz döneminde toplanabilir… çember, yaz çiçekleriyle süslenir ki;günebakanlar bunun için bicilmis kaftandir..bugünde şenlik ateşleri yakılır ve güneşin en güçlü döneminde olması kutlanır… cadılar alev yalımlarının üzerinden atlarlar ve üvez ile sedefotundan tılsımlar yaparak evlerine ve korunması amacıyla evcil hayvanlarına takarlar… tanrı, onun bir görünümü olan güneş tanrısı ve tanrıça yeryüzünün anası olarak onurlandırılır gururlandırılır…
midsummer yılın donum noktasını simgeler. gunes onuruna senlik atesleri yakılrı ve danslar edilirdi. bu atesler yunanistanda demeter adına yakılırdı. irlandada ateslerin etrafında atesi sondurup seytanlık yapabilmek için cinlerin ucustugu soylenirdi. atesin kulleri tarlalara verimlilik vermek için serpilirdi. a midsummer nights dreamde midsummer arefesi buyulemelerin etlikemelerin sakaların zamanıdır. bu gecede toplanacak bir suru bitki vardır. cok kucuk oldukları için cıplak gozle gorulemeyen egrelti otu toplayanı gorunmez yaptıgına inanılırdı. midsummer atesleri hep mese ile yakılırdı. bu agac tum simsek tanrıları ve roma ocak tanrıcası vestanın atesleri için kutsaldı. asıklar midsummer da yakılan senlik ateslerinin uzerinden birlikte atlar ve alevlerin uzerine cicekler atarlardı.
LUGHNASADH:
(1 ağustos); İlk hasat. doğa döngüsü devam ettikçe bitkiler gelecek sene için tohumlarını hazırlamaktadır. güneş (oğul) hala parlak bir şekilde yakmaktadır ancak geçen günler sonbaharı müjdelemektedir. yavru hayvanlar neredeyse tamamen büyümüş ve ilkbaharda büyük umutlarla dikilen bitkilerimiz meyvelerini vermeye başlamıştır.
MABON:
Sonbahar ekinoksu (21 eylül): ikinci ya da devam eden hasat. şimdi, ostara da olduğu gibi, günler ve geceler bir kez daha eşittir. bahçeler tamamen çiçek açmıştır ve doğanın bereketiyle yüklüdür. havada hafif bir ayaz vardır ve yakın-uzun soğuk aylar için hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır.
eylülün 21.gününde kutlanan bu sebt günüdür…iş bu halde günler ve geceler tekrar eşitlenirler ki bundan sonra artık geceler uzamaya başlar… çember, sonbahar yaprakları,güz gülleri, bezelye ,başak& bakla tohumları ve düşen meyvelerle süslenir… cadılar bu zamanlarda maiden of springi ve mother of summeri uğurlama&yolculama merasimlerine başlarlar… bir nevi doğanın ölüm vs benzeri kış uykusuna yatmaya hazırlanması gibi, cadılarda crone’a ve ölen güneş görünümündeki, ölümün ve yeniden doğuşun tanrısına hoşgeldin kutlamasına hazırlanırlar bu dönemde…sebt günüdür..
bu ikinci ceyrek gundur ve cadı yılının sonudur. hasat meyvelerinin ve azalan yaz gunlerının kutlamasıdırç
son deste tanrıcanın, bakirenin, hasat kralicesinin sembolu olarak somıne uzerıne konurdu. tarlada calısanların en genc kızı desteyı keser ve onu kronun hasat yemegıne tasırdı. bu kiza caillach denirdi. beyaz baslık takılır, giysisiyle calı supurge otu filizleriylye tutturulurdu. hasat solenınde masa basına oturur ve genc erkekler onunla dans ederdı.
kendi mucizesini icinde barindiran gun.
SAMHAIN:
Keltlerin 31 ekim gecesi kutladıkları festival. günümüzde de halloweene çevrilmiş bi şekilde kutlar bunu yabancı memleketlerde insanlar.. (epey sulandırılmış şekilde)katolikler de all souls night şeklinde ölen yakınlarını anarlar.
(31 ekim); en son hasat. toprak, tanrıya hüzünlü bir şekilde el sallamaktadır. tanrıçanın bir daha yeniden doğuşu olacağını ve döngünün devam edeceği bilinir. bu yankı dönemidir. bizden önce yaşamış eskileri şereflendirme ve görme (kehanet) zamanıdır. sene çarkına bakıp düşündükçe, ebedi yaşam döngüsündeki rolümüzü anlamaya başlarız.
birçok craft geleneğinde, yıl döngüsü halloween’le başlar ve bunun eski kelt dilindeki ismi samhain’dir.bu noktada yılın en karanlık dönemi başlar, sonbahar ekinoksu ile kış gündönümü arasındaki bölüm… ruhani dünyanın yaşam dünyasına yaklaştığı ve bu ikisi arasındaki peçenin incecik olduğu zamandır… bu yüzden cadılar, samhain sebt gününde ölülerin ruhlarının gelip kendilerine katılmaları için davet ederler(aps&mail aracılıgı ile)… çember, bal ve sukabakları, sohbahar yaprakları ama özellikle meşe ağacı yapraklarıyla süslenir çünkü bu yaprak ölüm tanrısını sembolize eder… dört ana yöne yerleştirilmesi gereken mumlar, jack o lantern’lerin
içine konur ve batı noktasının solunda ölümün girebileceği bir gateway olmalıdır…ayin sırasında ruhlar çağrılır, ve belki saatin ters yönünde bir spiral dansı yapmak yeniden doğuşu sembolize ettiğinden ayine katılabilir…ouija tahtasi gibi bir aracın da ayrıca çemberin ortasında bulunması gerekir… samhain sebt gününde cadılar yalnızca sevdikleri ve şimdi yanlarından ayrılmış olan ruhlardan mesajlar almayı değil, aynı zamanda craft’larının eskilerinden, pagan atalarından ve akrabalarından da mesajlar almayı umarlar ummaktadırlar.. tanrıça, onun bir görünümü olan karanlık gizemlerin tanrıçası olarak onurlandırılır… tanrı ise, ölümün boynuzlu tanrısı olarak onurlandırılır, ve yalnızca insanlar değil ama bunu hayvanlarda yaparlar…boyle birgundur samhain gunu witchcraftda..
Dalgalanan%20Bayrak%20Resmi.gif
vEJJ86.gif
Ara
Cevapla }}}}


Bu Konudaki Yorumlar
Festivaller - Yazar: Tardis - 04-10-2017, 06:31 AM

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping