Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Devşirme Sistemi İle Yetişen Ünlü İsimler
#1
Devşirme Sistemi İle Yetişen Ünlü İsimler

Devşirme sistemi Osmanlı'da Yeniçeri ocağına alınmak üzere Müslüman olmayan ailelerden özelikle balkan kesimilerinden alınıp yetiştirilen çocukların Yeniçeri olarak yetiştirilmesine verilen sistemin adıdır. Yeniçeri kelimesinin anlamı ise öz Türkçeye dayanmaktakdır. "Yeni" kelimesinin anlamını biliyoruz "Çeri" kelimesi ise asker demekti yani:

                       Yeni + Çeri  = Yeni Asker  

Devşirme sistemi Osmanlı'nın yükseliş döneminde çok iyidi ancak duraklama ve çöküş döneminde işler değişmiş bir süre sonra ise kaldırılmıştı şimdi bir zamanlar Padişahtan sonra en yetkili ve hatta bazıları Padişahtan bile daha ön planda tutulan o ünlü isimleri tanıyalım:


8YRAz1.jpg
Mimar Sinan (1490-1588):
 Yavuz Sultan Selim döneminde  devşirme kanunu kapsamında Kayseri'nin Ağırnas köyünden devşirme olarak alındı.Bu ünlü mimar'ı tanımayan yoktur. Dünya'daki en iyi mimarlardan biri diyebiliriz. Bir zamanlar Yeniceriydi.[b](Yanlış okumadınız! Mimar Sinan da bir yeniçeriydi...) Acemi ocağında değişik yapıların inşasında görev almıştı. 
[/b]
Kanuni Sultan Süleyman'ın Belgrad seferine (1521) yeniçeri olarak katıldı.

Zaman içinde yaptığı çalışmalarla hızla yükseldi Mimar Sinan. 1522'de Atlı Sekban, 1526'da Yayabaşı, Zemberekcibaşı, 1534'te de Haseki oldu .Başınız döndü dimi gerçi haklısınız  daha önce bu kadar hızlı terfi eden birini görmedik.

1538'de bir sefer sırasında, ordunun geçmesi için Prut nehri üzerine yaptığı köprü ile hem Padişah'ın hem de Sadrazam'ın gözüne girdi. Kırk dokuz yaşında baş mimar oldu. 

1588 yılında (99 yaşnda iken) hayata gözlerini kapatana kadar yüzlerce esere imza attı(Gerçek bir mimar). Süleymaniye Camii, Selimiye Camii, Şehzadebaşı Camii, Kırkçeşme Su Yolu, Drina Köprüsü bunlardan sadece birkaçıdîr birçok esere imza atmıştır . Üstelik eserlerini uzun süre dayanacak şekilde ve o zaman eşi benzeri olmayan sistemler döşeyerek yaptı .Mimar Sinan, dünyanın gelmiş geçmiş en önemli mimarlarindan biri kabul edilmektedir.

oO4oXX.jpg

Sokullu Mehmet Paşa (1505-1579):
 Yavuz Sultan Selim döneminde Sırbistan'ın Sokolovici (Sokol) köyünden devşirme olarak alındı. Yapacağı önemli islerden habersizdi.

Önce acemi ocağına girdi. Ardından Enderun'da eğitim gördü. Zekası ve yetenekleri sayesinde hızla yükseldi. Birçok görev yaptıktan sonra 1546'da kaptan-ı deryalığa getirildi. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1565'te sadrazam oldu. Bu görevine ll, Selim ve ll. Murat zamanında da devam etti. Hatta bu padişahlar döneminde onlardan bile ön plandaydı... Tarihçiler onun sadrazam olarak görev yaptığı 1565-1579 yılları arasındaki döneme, Sokullu Mehmet Paşa Dönemi adını vermişlerdir(Ne kadar da doğru bir karar değilmi?)

qGOVAq.jpg
Pargali ibrahim Paşa (1493-1536):
 Kanuni Sultan Süleyman döneminde, günümüzde Yunanistan sınırlarının içinde bulunan Parga'dan devşirme olarak getirildi. Üstün zekası ve kabiliyetleri sayesinde kendini göstermiş ve saraya alınmıştı. Bir süre has Odabaşılık (padişahın özel hizmetlerinden sorumlu görevli) yaptıktan sonra 1523 yılında sadrazamlik görevine getirildi. 1536 yılına kadar da bu görevde kaldı.


Vaybe dediğinizi duyar gibiyim. Devşirme sistemi ilk başta böyle önemli insanları yetiştirdi böylesine önemli bir sistem bozulmamasaydı daha iyi işlere imza atacak isimleri de okuyacaktık bu makalede.
dbZ7QV.png
OZRv7A.gif
Ara
Cevapla }}}}


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping