Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akıllı Telefonunuz Suya Düşerse Sırasıyla Yapmanız Gerekenler
#1
640x360xakilli-telefonunuz-suya-duserse-...ut2Vct.jpg


Akıllı telefon sahiplerinin başına gelebilecek en kötü durumlar arasında akıllı telefonun suya düşmesi veya akıllı telefona su dökülmesi yer alıyor.
Tuvalette sosyal medya keyfi yaşarken cihazınız elinizden kaydığında, bilgisayarda oyun oynarken masanızda duran bardağa eliniz çarptığında veya havuz kenarında bir anlık dalgınlıkla telefonunuzu maynonuzun cebinde unuttuğunuzu fark ettiğinizde ne yazık ki iş işten çoktan geçmiş oluyor. İnsanda şok etkisi yaratan bu durumlar, yanlış yöntemler uygulanırsa geri dönüşü zor bir yola doğru ilerleyebilir. Ne de olsa yaz yavaş yavaş geliyor ve bu dönemde kullanıcıların zihnini en çok meşgul edecek konulardan birisi de "suya düşen akıllı telefon nasıl kurtarılır?" olacaktır.
Bazı akıllı telefon üreticileri suya ve toza dayanıklı cihazlar geliştiriyor olsalar dahi hala piyasadaki modellerin birçoğunda bu özellik ne yazık ki bulunmuyor. Yüksek meblağlar karşılığında alıdğımız bir akıllı telefonun suyla temas etmesi ve bu sebepten dolayı arızalanması, çoğu zaman garanti kapsamında değerlendirilmiyor ve tamir için ekstra ücret talep ediliyor.
Elbette ki bu en kötü senaryolar dahilinde. Neyse ki olay bu noktaya kadar gelene kadar alınabilecek birçok önlem var. Suya düşen akıllı telefonunuzu nasıl kurtaracağınız hakkında ipuçlarını derlediğimiz bu yazımızda yer verdiğimiz adımları doğru bir şekilde uygularsanız teknik servislerle uğraşmadan cihazınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Şimdi suyla temas eden akıllı telefonu kurtarmak için yapabileceklerimizi adım adım inceleyelim.
1- Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde telefonu sudan çıkartın.
Hızlı ve çevik olmak bu noktada büyük önem arz ediyor. Bir saniyenin bile hayati bir öneme sahip olduğunu unutmadan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde telefonu sudan uzaklaştırın. Cihaz üzerinde bulunan hoparlör delikleri, şarj portu, kulaklık girişi ve SD kart girişi suyun cihazada nüfuz edebileceği noktalar olarak düşünülebilir.
Telefonun suya uzun süre boyunca temas etmesi (pantolon cebinde unutulup çamaşır makinesinde yıkanması vb.) cihazın kurtarılma şansını epey düşürecek hatta sıfıra yaklaştıracaktır.
Başka bir tehlikeli durum da suyla temas sırasında cihazın şarja takılı olması. Bu durum cihazın zarar görme oranını artıracak hatta yangına kadar varan durumlara sebebiyet verecektir. Şayet böyle bir durumla karşılaşırsanız telefonu hemen prizden çıkartın.
640x360xakilli-telefonunuz-suya-duserse-...Wlxjcd.png
2- Suyla teması kestikten sonra cihazı kuru bezlerle, kumaş parçalarıyla veya emici mendillerle sarmalayın.
Cihazı sudan çıkarttıktan sonra hemen dış yüzeyini kurulamamız gerekiyor ki dışında kalan su damlaları içeri sızmasın. Bu aşamadan sonra bezleri kullanarak arka kapağı açıp bataryayı hemen yerinden çıkartmamız şart.
Ne yazık ki tüm üreticiler çıkartılabilir batarya tasarımına sahip değiller. Özellikle Apple bu konuda tutucu bir tavır sergiliyor. Samsung'un bazı modellerinde çıkartılabilir batarya sunulduğu için bu kullanıcılar bir nebze olsun daha şanslılar.
Bataryayı çıkartma süreci hakkında bilginiz yoksa hemen kullanım kılavuzuna göz atmanız yerinde bir karar olacaktır. Fakat birinci maddede de belirttiğimiz gibi bunları yaparken çok hızlı olmanız gerekiyor.
640x360xakilli-telefonunuz-suya-duserse-...Rw8Qmf.png
3- Cihazdaki SIM kartı çıkartın
Bildiğiniz gibi rehberiniz ve diğer önemli bilgileriniz SIM kart üzerinde depolanıyor. Şayet bu bilgiler sizin için hayati öneme sahipse bataryadan hemen sonra SIM kartı da yuvasından çıkartın ve kuru bir mendille onu da silin. Bu konuda biraz daha rahat
davranabilirsiniz çünkü SIM kartları su karşısında cihazdaki diğer parçalara göre çok daha dayanıklı.
4- Cihaza takılı olan aksesuarları çıkartın
Su teması sırasında cihaza takılı kulaklık, mikrofon, koruma kılıfları, lens aksesuarları bulunuyorsa bunların da vakit kaybetmeden çıkartılması gerekiyor. Aksi halde bu aksesuarlar cihazlardaki giriş ve çıkışları kapalı tutarak içerideki suyun dışarı çıkmasına engel olacaklardır.
5- Elektrikli süpürge veya vakumlu makineler ile cihazdaki suyu çekin
Pek çok kullanıcı cihazı kurutmak için saç kurutma makinesi kullanıyor fakat bu kesinlikle uygulanmaması gereken bir yöntem. Fön makieneleri dışarıya hava üfledikleri için cihazdaki suyu daha fazla içeri itecek ve su girmemiş yerlere dahi ulaştıracaktır.
Fön makinesi yerine havayı emen makineler kullanmak ise en doğru seçim. Bu iş için bir elektrikli süpürge kullanabilirsiniz. Makinenin emme borusunu cihazın su girebilecek delikleri üzerinde tutun ve suyun dışarı çıkmasını kolaylaştıracak hareketler yapın. Bu işlemi en az 20 dakika boyunca kesintisiz olarak uygulamak gerekiyor.
Bu işlem esnasında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var o da emiş borusunu cihaza çok yakın tutmamak. Şayet çok yakın tutarsanız statik elektrik yaratıp cihaza daha fazla hata verebilir.
6- Sıra başrol oyuncusunda: Pirinç
Nem emme konusunda nam salmış olan olan pirinç, ıslanmış akıllı telefonların kurtarıcısı olabilir. Yukarıda değindiğimiz tüm işlemleri uyguladıktan sonra cihazınızı bir gece boyunca pirince yatırmanızı tavsiye ediyoruz.
640x360xakilli-telefonunuz-suya-duserse-...k5O7H6.jpg
Bu noktada pirincin cihazı tamamen çevrelediğinden emin olun. Pirinçle telefonu koyacağınız kabın kapağı varsa işlem daha başarılı sonuçlar verecektir.
7- Cihazı test edin
24 saatlik yoğun bakımın ardından sıra cihazı test etmeye geldi. Bataryayı takın ve cihazı açma butonuna basın. Bu esnada cihazdan tuhaf sesler veya herhangi bir yanık kokusu gelirse hemen işlemi dudurun ve mümkünse bataryayı yerinden çıkartın.
8- Cihazı bataryası takılı değilken şarja takın ve çalıştırmayı deneyin
Bu işlemi arızanın bataryadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek amacıyla yapıyoruz. Şayet akıllı telefonunuz bataryası takılıyken açılmaz, direkt olarak şarja takılıyken açılırsa sorun büyük ihtimalle bataryadan kaynaklanıyordur. Yeni bir batarya ile sorunu tamamen şözebilirsiniz.
9- Cihazı kesinlikle sökmeyin ve teknik servise başvurun
En kötü senaryoya yaklaşıyoruz. Tüm işlemlere rağmen cihazınızı çalıştırmayı başaramadıysanız kesinlikle sökmeyi düşünmeyin.
640x360xakilli-telefonunuz-suya-duserse-...0dYh7I.jpg
Hemen en yakın servisin yolunu tutun ve kesinlikle ıslandığı gerçeğini saklamayın. Birçok kullanıcı garantiden yararlanabilmek için suya düştüğü gerçeğini gizler fakat teknik servis çalışanları zaten bunu hemen anlayacak eğitime sahipler.
10- Kaliteli koruma kılıfları kullanın
Ucuz plastik kapaklar yerine ünlü markaların koruma kılıflarından kullanın. Bu kapaklar takılı oldukları cihazları hem darbelerden hem de sıvı temasından koruyacaktır. Birkaç bin lira verilip alınan cihazı korumak için kapağa 50-100 lira daha vermek mantıklı değil mi?
Sonuç olarak akıllı telefonun suya düşmesi kullanıcıların en çok çekindiği konuların başında geliyor ve ne yazık ki bazen geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabiliyor. Bu durumdan korunmanın en iyi yolu kaliteli bir kapak kullanmak ve cihazı sıvıların bulunduğu ortamlardan mümkün olduğunca uzakta tutmak. Tüm önlemlere rağmen telefonunuz suya temas ederse yukarıda değindiğimiz adımları hızlı fakat temkinli bir şekilde uygulayın. İşlemleri doğru bir şekilde uygularsanız büyük ihtimalle cihazınız normal çalışma performansına dönecektir.
Cevapla }}}}


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping